Slovacia: Cele mai ample proteste de dupa ’89 – zeci de mii de oameni au manifestat impotriva coruptiei si au cerut demisia premierului Robert Fico

Zeci de mii de slovaci au manifestat vineri seara la Bratislava si in alte orase, cerand demisia prim-ministrului Slovaciei, Robert Fico, relateaza agentia DPA, citata de Agerpres. Protestatarii au cerut eforturi anticoruptie, More »

Au trecut 25 de ani de la divizarea Cehoslovaciei. Cum au evoluat separat Cehia şi Slovacia, după „divorţul de catifea”

La un sfert de veac de la divizarea paşnică a Cehiei şi Slovaciei, „The Economist” face o scurtă analiză a evoluţiei celor două state. În 1993, în timp ce Balcanii fierbeau din More »

Wizz Air introduce cursa Cluj-Napoca -Bratislava

Wizz Air, Blue Air şi Ryanair pun destinaţii din nordul Europei şi Slovacia pe harta turiştilor români. Companiile aeriene low-cost Wizz Air, Blue Air şi Ryanair au luat cu asalt piaţa zborurilor More »

Slovacia / Schengen: Precedent îngrijorător privind imigranții și poliția de frontieră

O femeie siriană a fost rănită luni la granița ungaro-slovacă de către vameșii slovaci, când aceștia au tras într-o mașină ce ducea migranți din Ungaria în Slovacia. Vameșii au oprit patru mașini More »

Președintele ceh sugerează Greciei să păstreze migranții pentru a-și plăti astfel imensa datorie externă

Grecia și-ar putea plăti imensa datorie față de creditorii internaționali amenajând în insulele din Marea Egee tabere unde să găzduiască permanent refugiații care doresc să ajungă în vestul Europei, a sugerat duminică More »

UPDATE Slovacia: Prim-ministrul în exercițiu câștigă alegerile legislative (exit-poll)

Prim-ministrul slovac în exercițiu Robert Fico, cunoscut pentru pozițiile sale anti-migranți, a câștigat sâmbătă alegerile legislative cu 27,30% din voturi, pierzând majoritatea absolută în parlament, potrivit unui exit-poll publicat de o televiziune More »

Comati PSG va avea 3 plecari din Romania catre Praga si retur

Stimati clienti , Începand cu data de 04.02.2016 firma Comati PSG va avea 3 plecari din Romania catre Praga si retur. www.comati-psg.ro va sta la dispozitie pentru informatii si rezervari. Comati PSG More »

Slovacia si Cehia cer organizarea unui summit extraordinar UE, dupa agresiunile din Koln

Conform unor informaţii apărute pe surse, premierul slovac Robert Fico va solicita organizarea unui summit extraordinar al liderilor UE, pentru a analiza situaţia creată în urma agresiunilor ce au avut loc in More »

Președintele Klaus Iohannis se află, pentru două zile, într-o vizită în Slovacia

Președintele Klaus Iohannis se află, pentru două zile, într-o vizită în Slovacia. La Bratislava, zeci de tineri l-au asaltat pe președinte cu care s-au fotografiat și căruia i-au cerut să le ofere More »

Slovacia, măsură extremă pentru prevenirea extremismul islamic. TOȚI sunt supravegheați

Robert Fico, premierul Slovaciei, a declarat luni că musulmanii aflați pe teritoriul Slovaciei sunt considerați o amenințare potențială la adresa siguranței naționale după atentatele de la Paris. Din acest motiv, autoritățile de More »

Manifestații anti migranți în mai multe orașe din Cehia: Închideți frontierele! Merkel, groparul Europei!

Opozanți ai primirii migranților au manifestat miercuri la Praga și în alte orașe ale Republicii Cehe, țară ale cărei autorități au fost acuzate recent de ONU de tratament ‘degradant’ față de migranți. More »

Președintele ceh despre migranți: Copiii sunt folosiți drept scut uman pentru tineri cu iPhone-uri

Mulți refugiați folosesc copiii drept scut uman pentru a obține simpatie și a justifica migrația, a declarat duminică președintele ceh Milos Zeman, adăugând că acești migranți ar trebui mai degrabă să lupte More »

Armata cehă a trimis soldaţi la graniţa cu Austria

Armata cehă a trimis 650 de soldați în sprijinul poliției care se ocupă de paza frontierei cu Austria, scrie Ceske Noviny. Forțele armate ale Republicii Cehe au decis să plaseze soldati în apropiere de More »

Rebeliune? Slovacia anunță că REFUZĂ să aplice COTELE OBLIGATORII

Slovacia va refuza să pună în aplicare planul Uniunii Europene de redistribuire de solicitanți de azil între toate statele membre, pe baza sistemului de cote aprobat marți de miniștrii de Interne și More »

Premierul slovac SFIDEAZĂ Germania și Franța: Nu trebuie să ne ÎNCLINĂM în fața lor

Premierul slovac, Robert Fico, a ieșit din nou la rampă. După ce a făcut praf planul de introducere a cotelor de repartizare a refugiaților, spunând că “politica europeană de imigrație a eșuat total“, Fico More »

CRIZA IMIGRANŢILOR – Ministrul slovac de Externe, la Bucureşti: Dacă nu oprim fluxul de migranţi, vor exista consecinţe grave – FOTO

Ministrul slovac de Externe, Miroslav Lajcak, a atras atenţia, miercuri, la Bucureşti, că mii de refugiaţi intră în zona Schengen, iar ”noi ne prefacem că nu este nimic în neregulă”, el spunând More »

Pentru plecarea de maine, 02.07.2015, pe relatia Romania – Cehia din statiile de pe traseul autocarului, reducere de 50% la biletul dus!!! Cu DOAR 35 EURO puteti calatori in conditii de maxima More »

Slovacia a propus Rusiei un proiect în legătură cu realizarea Turkish Stream, la care să participe și România

Bratislava a propus Moscovei un proiect în legătură cu realizarea gazoductului Turkish Stream, proiect care să implice, alături de Slovacia, alte trei țări și anume Bulgaria, România și Ungaria, precum și UE, More »

Preşedintele ceh: „Sunt convins că UE va deveni parte a Federaţiei Ruse”

Președintele ceh Milos Zeman a declarat ca este încrezător că, în viitor, UE va deveni parte din Rusia. Seful statului ceh a afirmat acest lucru în direct într-un interviu pentru un post More »

Utopia unui ceh: statul fără impozite obligatorii, întins pe 7 kilometri pătrați

Vit Jedlicka, un ceh de 31 de ani, a profitat de existența unei palme de teren împădurit și nerevendicat, situat între Serbia și Croația, și a proclamat recent un nou stat, Liberland, al More »

Autorităţile cehe au depistat trei agenţi ruşi de spionaj

Diplomaţia cehă nu a vrut să amplifice scandalul, astfel că agenţii de spionaj nu au fost expulzaţi, părăsind ţara pentru că nu li s-au prelungit vizele. Cei trei presupuşi spioni depistaţi în More »

 

Președintele Klaus Iohannis se află, pentru două zile, într-o vizită în Slovacia

Președintele Klaus Iohannis se află, pentru două zile, într-o vizită în Slovacia. La Bratislava, zeci de tineri l-au asaltat pe președinte cu care s-au fotografiat și căruia i-au cerut să le ofere autografe.

Klaus Iohannis le-a promis tinerilor din Diaspora că va promulga legea votului prin corespondență chiar în această seară. ”O promulg în seara asta, cel mai târziu mâine, dar să se rezolve problemele administrative.”, a anunțat președintele.

CCR a decis azi că legea votului pin corespondență este constituțională, iar ea se va aplica la algerile legislative din 2016. ”Dacă se va dovedi viabilă, o vom modifica astfel încât să se aplice și în cazul alegerilor prezidențiale.”, le-a mai promis Klaus Iohannis tinerilor români din Slovacia.

15111910001928499


Toată declarația de la întâlnirea cu tinerii profesioniști români care își desfășoară activitatea în Regiunea Bratislava:

„Onorată asistență,
Doamnelor și domnilor,

Îmi face mare plăcere să fiu cu dumneavoastră astăzi, în această seară, aici, în Bratislava. Este prima mea vizită oficială în Slovacia, de fapt, este prima mea vizită în Slovacia și pot să spun că sunt foarte bucuros că am venit. Sunt oameni primitori, ne-am simțit de la început foarte bine, foarte bine primiți și, atunci, înțeleg mai bine și mai ușor de ce un număr destul de important de tineri români au hotărât să vină aici să își caute de lucru.

Dumneavoastră, cei dintr-un, cum a spus doamna însărcinat cu afaceri, grup de tineri în poziții destul de interesante și de management, și în afaceri, acest grup care s-a adunat, probabil, la întâmplare, ați avut oportunități de a aplica pentru diferite poziții și ați făcut-o. Sincer, mi-ar fi plăcut să aveți aceste poziții acasă, la noi, în România, fiindcă sunteți oameni foarte bine pregătiți, foarte bine cotați pe piața muncii, evident, și cu multă energie, fără energie nu mergi într-o țară străină, să lucrezi acolo. Iată una din problemele grave ale României, pe care sper ca în anii următori să o putem, nu știu dacă o putem rezolva, dar, cu siguranță, ameliora, găsind căi de dezvoltare economică, în așa fel încât aceste poziții să devină atractive și în România. Există sectoare unde deja, în ziua de astăzi, se întâmplă, unde oameni bine pregătiți pot găsi o poziție destul de interesant remunerată și în România, încă relativ puține. Eu îmi doresc o astfel de Românie, în care economia funcționează foarte bine și în care tinerii își găsesc locuri de muncă pe măsura pregătirii și pe măsura așteptării, atunci când vor să câștige.

În afară de această chestiune, am avut o discuție mai interesantă cu doamna însărcinat cu afaceri referitor la vot. Am înțeles că, în mod normal, aici, la Bratislava, votau cam 200-300 de români și data trecută, în noiembrie, au fost cam peste 1500. Se pare că unii dintre ei au votat și cu mine, lucru care, cu siguranță, mă bucură, cunosc datele și mă onorează.

În legătură cu acest vot vreau să spun ceva, ceva de foarte mare actualitate. Încă de la începutul mandatului meu, am spus foarte clar că o astfel de situație, în care românii din Diaspora nu pot vota din motive birocratice, nu vreau să mai avem niciodată, este inadmisibil. Sigur, toată lumea are dreptul la vot, dar, ca să fie un drept, trebuie să existe și posibilitatea practică de a-și exercita acest drept, ori această posibilitate nu a existat peste tot. Știți bine că au fost atunci adevărate revolte în zonele ambasadelor, consulatelor, cu incidente incredibile, care nu ar fi avut ce să caute în aceste zone. De atunci, am spus că vreau altă legislație, îmi doresc o lege care să permită și forme alternative de vot, este ceea ce se numește generic „votul prin corespondență”. Partidele au înţeles acest lucru, s-a început lucrul la o lege a votului prin corespondenţă, la început mai mult declarativ, dar pe urmă chiar s-au apucat de treabă şi în sesiunea de toamnă Parlamentul a lucrat foarte serios şi a finalizat o lege. O lege care, sigur, este un prim pas spre votul prin corespondenţă. Legea prevede că se foloseşte acum, la alegerile parlamentare, dar, cu siguranţă, dacă rezultatul e bun şi dacă se vede că procedura e fezabilă, se va schimba legea, în acest fel să se poată vota la toate alegerile naţionale, nu locale că acolo nu ar avea mult rost. Această lege şi-a găsit repede contestatarii, tot parlamentari, lucru absolut democratic. Este dreptul lor constituţional, dacă nu sunt mulţumiţi de un vot dat de o majoritate să solicite o opinie Curţii Constituţionale. Acest lucru a fost făcut, chiar două grupuri s-au găsit de astfel de contestatari, un grup în Senat, unul în Camera Deputaţilor. Una peste alta, astăzi Curtea Constituţională a analizat aceste contestaţii şi le-a găsit neîntemeiate. Deci, Legea este promulgabilă. Se va întoarce la mine şi dacă procedura birocratică se poate face repede pot să vă spun că mâine după-amiază, când mă întorc la Bucureşti, voi promulga această lege, care deschide, iată, o nouă posibilitate de vot pentru românii din Diaspora. Mi se pare un progres notabil, un lucru pe care mi l-am dorit, m-am adresat în repetate rânduri partidelor, Parlamentului, pentru a-i ruga să progreseze în această chestiune. Iată că se face!

Şi în fine, nu pot să îmi închei intervenția fără să menționez situaţia în care se află acum România din punct de vedere, dacă pot să mă exprim aşa, socio-politic – fiindcă este mult dincolo de politic şi nu este doar social. Am avut tragedia noastră, după aceea au avut francezii tragedia lor, dar imediat după tragedia de la Clubul Colectiv lumea a ieşit în stradă şi doar la început au ieşit în stradă fiindcă s-au manifestat împotriva Guvernului foarte puternic, după scurt timp aceste manifestări au fost împotriva politicienilor, lucru care a dat multora de gândit și nu vreau să intru în detalii legate de constituirea guvernului independent, care s-a finalizat aseară, cunoașteți aceste lucruri. Vreau doar să spun că faptul acesta, oameni care au ieșit în stradă să-și spună păsul, acest fapt este democratic, este legitim, și această voce, de data ceasta, s-a făcut auzită și a fost auzită. Sper să avem o înțelegere foarte bună a fenomenului în rândul partidelor, să avem reforme de substanță în interiorul partidelor, să primească oameni noi, să promoveze oameni noi. Politica se schimbă doar dacă se schimbă și oamenii care o fac. Nu putem să-i trimitem pe toți acasă și să luăm pe cine? Politică fără partide nu merge. Dar, aici văd o posibilitate și pentru oameni din generația voastră să intre în politică, dacă vor să schimbe ceva. Acum, nu cred că cineva din Bratislava merge la București să intre într-un partid, dar poate vorbiți cu prieteni, cu colegi de acasă, poate vă întreabă ce părere aveți și poate îi sfătuiți să încerce, ar fi un lucru important. Dacă vrem altfel de politică, trebuie să avem și oameni noi. Asta nu înseamnă că îi trimitem acasă pe cei bătrâni, ca mine, sper. Există oameni de toată isprava și politicieni de toată isprava, în toate partidele și la toate vârstele, dar reînnoirea se face și cu oameni tineri.

În acest sens, vă mulțumesc, îmi pare bine că ne-am întâlnit aici! Vă doresc în continuare succes în carieră și, dacă vreți, reveniți acasă!

Mulțumesc!”

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: