"Guvernul slovac trebuie să preia responsabilitatea şi să asigure dreptul copiilor romi la educaţuie, de asemenea trebuie să se asigure că segregarea şi existenţa ghetourilor va deveni un element al trecutului", a declarat responsabilul local al AI, Branislav Tichy.

Discriminarea şcolară şi evacuările forţate figurează în centrul raportului anual consacrat Slovaciei, care are între 300.000 şi 500.000 de romi, adică 6-10% din populaţie. "Extrem de mulţi copii romi sunt plasaţi în mod nejustificat în şcoli şi clase speciale pentru handicapaţi mintal sau pentru copiii cu probleme", potrivit raportului.

Amnesty International denunţă şi evacuările forţate, citând cazul a 200 de romi expulzaţi din oraşul Nove Zamky şi mutaţi în locuinţe inadecvate.
Guvernul a adoptat un plan de cinci ani pentru ameliorarea condiţiilor de trai, dar mai mult de jumătate dintre romii slovaci locuiesc în continuare în cartiere insalubre, uneori fără apă, electricitate sau gaz. Doar 3% dintre copiii romi termină ciclul secundar şi 0,3% obţin o diplomă universitară, potrivit unui precedent raport AI.

Amnesty a criticat, în privinţa Cehiei, intoleranţa şi discriminarea în domeniul locuinţelor, al educaţiei, sănătăţii şi muncii….Realitatea